avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie somaj

De cativa ani lucrez in SUA fara contract de munca. In urmatorii 1.5-3 ani intentioned sa ma repatriez. Am fost informat ca pentru a beneficia de somaj trebuie sa contribui cel putin un an si sa fiu asigurat la pensii si CAS. Am urmatoarele intrebari
1. Pot sa platesc mai mult la contributia de somaj ca sa beneficiez de un somaj decent sa zicem 1000-1500 euro chiar daca la pensii contribui doar cu ceva peste minimul cerut de lege.
2. In momentul cand ma repatriez ce trebuie sa fac pentru a primi somaj daca platesc contributia din buzunarul propriu - Sa zicem ca o persoana fizica care dupa un timp decide ca vrea somaj
Va multumesc
Matei Octavian
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 11 Mai 2014
1. Pot sa platesc mai mult la contributia de somaj ca sa beneficiez de un somaj decent sa zicem 1000-1500 euro chiar daca la pensii contribui doar cu ceva peste minimul cerut de lege.


Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- suma prevãzutã mai sus la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, menţionate mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

In speta, valoarea venitului lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj trebuie sa fie foarte marea, avand in vedere cam ce indemnizatie de somaj doriti sa primiti.

2. In momentul cand ma repatriez ce trebuie sa fac pentru a primi somaj daca platesc contributia din buzunarul propriu - Sa zicem ca o persoana fizica care dupa un timp decide ca vrea somaj


Potrivit dispozitiilor Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Aceste persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu AJOFM in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Contributia lunara de plata va fi 0,5% din venitul asigurat,. Raportat la salariul minim brut pe economie , contributia minima de plata ar fi de 4,25 lei.

Art. 22 din Legea 76/2002:
(1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plăteşte contribuţia de asigurare pentru şomaj.

Contributia lunara de plata va fi 0,5% din venitul asigurat,. Raportat la salariul minim brut pe economie , contributia minima de plata ar fi de 4,25 lei.

Art. 20 Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, întreprinzători persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum şi membrii întreprinderilor familiale;
d) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)–d).
Sa inteleg ca etse imposibil sa iei un somajul maxim de 2200 de euro prevazut de lege. Sa vad daca am inteles bine: la indicatorul social de referinta se calculeaza 75% (500 ron*75)/100=375 ron cam 85 eur. Daca platesti contributie de somaj intre 1 si 3 ani cota procentuala diferentiala CPD este 0% asa ca tot 375 ron primesti somaj.
Daca platesti contributia de somaj mai mult de 3 ani CPD este de 3%. Daca declari un venit de 10000 euro pe luna platesti lunar pentru somaj 50 euro. Somajul va fi (10000eur*3)100=300eur Somaj final 300+85=385 eur. CPD+85 eur. Este posibil va rog sa-mi confirmati validitatea calculelor mele???
Exista o posibilitate legala de a primi somajul maxim de 2200 eur dupa un singur an de contributii si care ar fi suma de plata lunara sau intr-adevar este imposibil asa cum reiese din calcule
Pentru a primi un somaj de 2200 Euro , înseamna ca media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare trebuie sa fie 2115 Euro.
Asta ar inseamna sa declarati un venit de 42.300 Euro pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei la somaj Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Poate o persoana fizica,sa-si achite individual contributia la somaj,pentru a putea beneficia(cand?!)de indemnizatie de somaj?Daca da,stiti si cat ar ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj MarinD MarinD Va rog sa-mi spuneti daca sunt PFA si am fost concediat de la locul de munca , pot beneficia de ajutorul de somaj pana imi gasesc alt loc de munca? Multumesc (vezi toată discuția)